Archiwum kategorii 'Składniki diety'

Nawyki żywieniowe nastolatek

22 grudnia 2014

Nawyki żywieniowe nastolatek Dorastanie jest bardzo trudnym czasem dla każdej dziewczyny. Zmienia się nasz wygląd podejście do życia. W tym czasie chcemy się na pewno podobać rówieśnikom, co za tym idzie zaczynamy zupełnie inaczej na siebie patrzeć. Największym problemem nastolatek jest duży krytycyzm, co do swojego wyglądu, zazwyczaj młode kobiety pragną być szczupłe czasem nawet przesadnie duży wpływ na ich sposób myślenia mają media, które kreują określony model pięknej kobiety. Nastolatki można podzielić na kilka grup ze względu na ich nawyki żywieniowe. Pierwsza grupa to osoby pomijające niektóre posiłki po to, aby zrzucić zbędne kilogramy. Druga grupa to nastolatki, które poddają się diecie, czyli określonemu modelowi odżywiania się, ostatnią grupę stanowią dziewczyny, które zatracają się zrzucaniu kilogramów i najczęściej się głodzą. Jak wykazują badania dzieci w wieku dorastania odżywiają się bardzo złe brak w ich diecie witamin i składników mineralnych. Najczęściej dzieci skupiają się na szybkich daniach lub uciekają w słodycze, które tak naprawdę dostarczają nam jedynie cukrów prostych. Młodzi ludzie często zapominają jak ważne jest dobre odżywianie się szczególnie, kiedy są w trudnym okresie dorastania i stawania się dorosłym człowiekiem.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , ,

Dieta śródziemnomorska

13 grudnia 2014

Dieta śródziemnomorska Dobrym pomysłem na promowanie właściwego odżywiania się jest na pewno dieta śródziemnomorska. Dieta ta w całości opiera się na zdrowych produktach. Taki sposób jedzenia promują Grecy Hiszpanie czy francuzi, który uwielbiają świeże warzywa oraz owoce. W diecie tej nie brakuje też mięsa, jednak jest ono bardzo chude i delikatne, w przeciwieństwie do Polski zjada się małże owoce morza i ryby, jak widomo są one bogatym źródłem białka oraz witamin. Oprócz ryb dieta śródziemnomorska promuje również nabiał. Szczególnie w dużych ilościach spożywa się go we Francji, jako dodatek do obiadu, przystawka, czy nawet deser. Taki sposobów odżywiania się jest bardzo korzystny dla naszego organizmu, ponieważ dostarczamy mu w dużej ilości składników mineralnych, białka. Co ciekawe wzorując się na takim stylu odżywiania możemy jeść do woli, ponieważ wszystkie produkty są mało kaloryczne i nasz organizm szybko je spala. Dzięki właściwemu odżywaniu się czujemy się dobrze i co ważne nie mamy problemu z otyłością, która niekontrolowana może prowadzić nawet do śmierci. Dietę śródziemnomorską mogą zacząć ludzie w każdym wieku, dodatkowym jej atutem jest fakt, że dania i przepisy są bardzo proste i zarazem szybkie w wykonaniu.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , ,

Podjadanie

8 grudnia 2014

Podjadanie Podjadanie jest bardzo trudnym problemem dla wielu ludzi. Najgorsze, że większość nie jest nawet świadoma tego, że podjada. Zazwyczaj, kiedy jemy między posiłkami uważamy, że tylko próbujemy dań i nie widzimy w tym nic złego. Tym czasem poprzez takie zachowanie gromadzą się w naszym organizmie duże pokłady tłuszczu. Aby wystrzec się podjadania powinniśmy przede wszystkim chować słodycze, aby nie znajdowały się w zasięgu naszej ręki. Dowiedziono naukowo, że częściej jemy, kiedy pokarm jest blisko. Kolejna zasada to, powinniśmy jadać na mniejszych talerzach dzięki takiemu psychologicznemu podejściu oszukujemy trochę nasz organizm i szybciej czujemy się najedzeni. Jeśli już meczy nas poczucie głodu wówczas powinniśmy sięgać po dobre przekąski, czyli lekkostrawne, należą do nich warzywa czy owoce. Dobrym rozwiązaniem jest też picie dużej ilości wody, płyn ten nie tylko wypełnia nasz żołądek, ale przede wszystkim daje nam poczucie sytości, dodatkowo nawadniamy gospodarkę wodną naszego organizmu. Podjadanie jest dość poważnym problemem, ponieważ dotyczy wielu ludzi bez względu na wiek. Podjadamy nie tylko, aby zagłuszyć głód, ale ponieważ mamy problemy prywatne, czy zawodowe. Jest to najgorsze rozwiązanie, ponieważ dokładamy sobie dodatkowo problem nadwagi na głowę.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , ,

Nadwaga w Ameryce

4 grudnia 2014

Nadwaga w Ameryce W wielu krajach widać ogromny problem złego odżywiania się. Dotyczy to przede wszystkim krajów rozwiniętych gdzie jest dobry dostęp do sklepów, barów z szybkim jedzeniem. Problem ten wynika również ze złych nawyków żywieniowych. Jeśli małe dziecko od początku nie będzie nauczone, co trzeba jeść i co jest zdrowe wówczas nawet nie wie ze źle się odżywia. Największy problem z nadwagą widać na przykładzie Ameryki gdzie, co druga osoba jest otyła. Problem ten dotyka nie tylko osób dorosłych jednak coraz częściej też i dzieci w wieku szkolnym. Aby zapobiegać rozszerzaniu się problemu złego odżywiania rząd podjął trudną walkę niesienia pomocy otyłym. Dzieci edukowane są w szkole na temat złego odżywiania się, zakażono również sprzedaży słodyczy w sklepikach, aby oduczyć dzieci złych nawyków. Dzięki akcji uświadamiania ludności zaczęto dbać o spożywane posiłki. Głównym problemem amerykan jest jednak wygoda, lubią zjeść tłusto i dobrze, dlatego też zamiast gotować w domu wolą gotowe posiłki. Dodatkowym problemem jest nagminne picie dużej ilości słodzonych napojów i alkoholu, w efekcie końcowym kraj ten przoduje w osobach mających nadwagę. Nadwaga jest niewątpliwie plagą naszych czasów, z którą trzeba walczyć wszystkimi dostępnymi środkami.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , , ,

Zboża w diecie

29 listopada 2014

Zboża w diecie U samej podstawy piramidy zdrowego odżywiania się są zboża, nie jest to nic zaskakującego, ponieważ są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Podstawowym składnikiem zbóż są węglowodany, a w nich w dużej ilości skrobia. Jest to jak najbardziej węglowodan złożony, ale dobry dla naszego organizmu, ponieważ uwalnia cukry bardzo długo, dlatego też poziom cukru nie skacze gwałtownie w naszym organizmie. Po zjedzeniu takiego produktu przez dłuższy czas mamy poczucie sytości. Drugim cennym składnikiem, dla którego watro zboża jeść jest błonnik, który nie tylko ułatwia wypróżnianie, ale przede wszystkim oczyszcza nasz organizm z szkodliwego cholesterolu. Nie możemy pominąć też licznych witamin i składników mineralnych, w które zboża są bogate, dużą cześć roślin zajmują białka a w szczególności gluten. Co ważne przetwory zbożowe różnią się między sobą wartością odżywczą, jest to spowodowane głownię procesem oczyszczania ziarna. Dla diety i zdrowia watro jest sięgać po produkty pełnoziarniste, ponieważ te zawierają najwięcej witamin. Zboża są obecne podczas wielu posiłków watro jednak zwrócić uwagę które są najbardziej zdrowe i bogate w witaminy, ponieważ te poprawią nasze trawienie, dostarcza związków odżywczych i nie przyczynią się do powstawania otyłości.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , , ,

Buraki w diecie

17 listopada 2014

Buraki w diecie Buraki można bardzo często spotkać na polskim stole, spożywamy je ugotowane w postaci przetworów lub zup. Cenne właściwości tego warzywa znano już w starożytności, były uprawiane w ogrodach zamożnych ludzi. W Polsce wykorzystuje się w zasadzie całe warzywo, ponieważ i korzeń, jaki młode liście, czyli botwinkę. Buraki są przede wszystkim cennym źródłem witamin i składników minerałach, dietetycy cenią je również za inne cenne wartości. Mało, kto zdaje sobie sprawę, ale buraki mają charakter zasadotwórczy zaznacza to, że pomagają zneutralizować w organizmie działanie kwasów, a tym samym chronią nas przed zgagą i paleniem w przełyku. Kolejną ważną zaletą tego warzywa jest fakt, że podnosi odporność organizmu. Kiedy się przeziębimy powinniśmy pić sok z tego warzywa, aby szybciej wrócić do zdrowia. Buraki wpływają pozytywnie również na nasz układ krążenia, ze względu na zawarte w nich substancje niwelują powstawanie zakrzepów, udrożniając przy tym nasze żyły i sprzyjają powstawaniu czerwonych krwinek. Buraki zalecane są pod tym kątem szczególnie osobą chorym na anemię. Buraki posiadają wiele zalet jednak nie nadają się dla wszystkich z ich konsumpcji powinny zrezygnować osoby cierpiące na cukrzycę oraz chorobę nerek, ponieważ warzywo podnosi poziom cukru we krwi.

» Kategoria: Składniki diety » Tagi: , ,

Następna strona »

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Każdy chce się czuć dobrze i na długo pozostać aktywnym, często jednak jest to poprostu nie możliwe, przez całe życie dbamy i pracujemy sobie na to jak będzie wyglądało nasze zdrowie, jeśli jemy właściwie w zasadzie nie powinniśmy obawiać się chorób i złego samopoczucia. Co jednak kryje się pod tym pojęciem zdrowo? Wiele osób mylnie zakłada, że nasza dieta musi składać się tylko z owoców i warzyw, tym czasem powinniśmy jeść wszystko, ale w określonych proporcjach. Nasz organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje różnorodności, kiedy za bardzo przestawiamy się na dany produkt wówczas powstają niedobory pod względem innych składników mineralnych.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nasze ciała zazwyczaj domaga się witamin i składników mineralnych, widać to po naszej skórze, zębach, paznokciach, jeśli pojawiają się niepokojące zmiany chorobowe jest to sygnał, że powinniśmy wzbogacić dietę o dodatkowe składniki mineralne. Jeśli sami nie potrafimy właściwie zbilansować sobie pokarmu powinniśmy udać się do specjalisty dietetyka, który ustali nasze BMI, oraz co powinniśmy jeść, aby czuć się zdrowo. O zdrowie trzeba dbać od najmłodszych lat, aby nie martwić się na zapas o choroby, tak naprawdę inwestujemy w swoje życie i stan zdrowia. http://eldomagd.com/wagi-kuchenne,c16.html kanapki bankietowe warszawa