Archiwum kategorii 'Nawyki żywieniowe'

Słodycze w naszym odżywianiu

18 grudnia 2014

Słodycze w naszym odżywianiu Kto nie lubi słodkości? Spożywamy je w dużej ilości i różnej postaci. Słodycze towarzyszą nam od najmłodszych lat, cukry w nich występujące możemy spotkać też w przetworach owocowych kompotach a nawet alkoholu. Produkty o wysokim wskaźniku glikemicznym mogą przyczyniać się jednak do wielu chorób. Dlatego też ze słodyczami trzeba obchodzić się ostrożnie. U małych dzieci nadmiar cukru może spowodować powstanie próchnicy i w konsekwencji wypadniecie zębów, oprócz delikatnych schorzeń cukier może latami gromadzony prowadzić do chorób śmiertelnych, w tym do cukrzycy oraz raka trzustki. Naukowcy dowiedli, że zła dieta i nadmiar cukru wspomaga wystąpienie ryzyka raka trzustki. Jest to bardzo poważna choroba, na którą nie ma leku. Co gorsze nie daje jednoznacznych objawów chorobowych, czyli sadzimy, że jest to tylko niestrawność a tym czasem organ już poważnie choruje. Raka trzustki ciężko jest wykryć i co gorsza jest mała liczba osób, które go przezywają, dlatego też watro zmniejszyć wszystkie czynniki, które go determinują. Słodycze dają nam wiele przyjemności, ponieważ podwyższają poziom cukru we krwi, czujemy się wówczas dobrze i radośnie niestety nadmiar jest bardzo szkodliwy i lepiej zamieniać je na zdrowe owoce i warzywa.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , ,

Owoce i warzywa w odżywianiu się

3 grudnia 2014

Owoce i warzywa w odżywianiu się Owoce i warzywa pełnią bardzo ważną funkcje dla naszego organizmu, mimo to mało, kto docenia ich potencjał. Wiele osób zadaje siebie pytanie, co tak naprawdę wnoszą one do naszej diety? Odpowiedz jest prosta są bogatym źródłem witamin, błonnika oraz substancji mineralnych. Każda z substancji jest bardzo cenna, składniki mineralne powodują odkwaszanie organizmu, dzięki nim organizm oczyszcza się i możemy cieszyć się piękna cerą, dobrym samopoczuciem. Kolejny składnik, czyli błonnik usprawnia całą prace jelit, wspomaga wypróżnianie się jest to cenna zaleta przede wszystkim, kiedy chcemy pozbyć się zbędnych kalorii. Kolejną ważną rolą, jaką odgrywa błonnik jest hamowanie poczucia głodu, pęczniejąc w żołądku daje nam uczucie sytości. Warzywa oraz owoce zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, są składnikiem między innymi antyoksydantów, które zapobiegają uszkadzaniu zdrowych komórek. Nic, więc dziwnego, że często są składnikami kosmetyków, ponieważ nie tylko pięknie pachną, ale odżywiają naskórek. Owoce i warzywa nie tuczą, dzięki czemu można je spożywać w dużej ilości, kiedy tylko chcemy. Jeśli włączymy je na stale do naszej diety na pewno oczyścimy nasz organizm z toksyn i poprawimy swój wygląd.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , , ,

Sól w odżywianiu

28 listopada 2014

Sól w odżywianiu Sól występuje prawie w każdym posiłku, w ciągu dnia nie wiedząc o tym zjadamy jej duże ilości. Najwięcej jednak soli spożywamy wraz z szybkimi fast fudami sieciowymi. Jest to ogromny problem, ponieważ nadmiar soli bardzo szkodzi zwłaszcza, gdy sól taką spożywa małe dziecko. W późniejszym wieku może to zaprocentować w liczne choroby związane przede wszystkim z nadciśnieniem tętniczym, czy występowaniem zawału serca. Jeśli jemy posiłki i dania szybkie musimy się liczyć z faktem, że dawka soli w potrawach tych przekracza zalecaną normę o nawet cztery razy. Według naukowców ilość spożywanej soli uzależniona jest od wieku osoby i tak dorośli mogą dziennie przyjąć około sześciu gramów, dla dzieci w przedziale wiekowym od siedem do dziesięć lat około pięciu gramów. Najmniej soli zaleca się małym dzieciom, gdzie maksymalna dawka wynosi trzy gramy. Sól jest smacznym dodatkiem do potraw nadaje im wyrazistego smaku jednak jest niezdrowa, warto ją zamienić na zioła, które są bardzo aromatyczne, a przy tym nie powodują szkód w naszym organizmie. Aby wyzbyć się złego nawyku żywieniowego powinniśmy najmłodsze dzieci oswajać z małą ilością soli lub delikatnymi przyprawami, które nie są tak bardzo szkodliwe.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , ,

Kasza jaglana

25 listopada 2014

Kasza jaglana Kasza jaglana dawniej była podstawowym produktem do przygotowywania posiłków, cenili ją przede wszystkim nas przodkowie. Dziś jednak jest zupełnie inaczej, spożywamy jej mało a wiele osób wcale. Tym czasem produkt ten jest bardzo zdrowy i potrzebny naszemu organizmowi ze względu na cenne składniki odżywcze, jakie posiada. Kasza ta jest głównie lekko strawna i bardzo odżywcza. Jako jedno z niewielu produktów pokarmowych zawiera krzemionkę, którą ma zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów, nie możemy pominąć również krzemu, który pomaga w trawieniu i zwiększa przemianę materii w naszym organizmie. Oprócz cennego krzemu kasza zwiera duże pokłady składników mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez. Kolejnym ważnym jej atutem jest fakt, że kasza jaglana nie zawiera glutenu, co za tym idzie nie uczula. Na jej podstawie można przygotować dania dla całej rodziny. Z kaszy możemy wykonać sałatki, dodatki do mięsa czy zupy. Sam produkt otrzymujemy z ziaren prosa, które wcześniej podlegają dużemu obsuszeniu. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i co ważne można ją nabyć w każdym sklepie. Jej dostępność to atut trzeba tylko ją rozpowszechnić, aby wpisała się na długo w polskie nawyki żywieniowe.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , , ,

Woda w odchudzaniu się

19 listopada 2014

Woda w odchudzaniu się Osoby narzekające na nadmiar kilogramów szukają wielu rozwiązań, aby pozbyć się problemu. Niestety kilogramy łatwiej jest zdobyć niż się ich pozbyć. W leczeniu otyłości wiele osób sięga po kosztowne leki, tabletki wspomagające odchudzanie tym czasem może pomóc nam coś o wiele prostszego. Naukowcy amerykańscy odkryli, że skutecznym elementem odchudzania może być zwykła woda. Trzeba ją tylko pić przed każdym posiłkiem w określonej ilości i czasie. Według badań woda skutecznie wypełnia treść żołądka i daje nam poczucie sytości. Wystarczy ja pić przed posiłkiem może być przegotowana lub butelkowana trzeba jednak pamiętać o jednym, mianowicie nadmiar każdej substancji może szkodzić. Jeśli zbyt wiele wody będziemy pić zamiast posiłków musimy liczyć się ze mogą wystąpić pewne komplikacje, a w najgorszym wypadku nawet do obrzęku mózgu, który jest bardzo ciężką chorobą. Organizm rządzi się pewnymi prawami trzeba zapewnić stałą proporcje i równowagę między skalnikami pokarmowymi, aby czuć się dobrze i nie prowokować powstawania wielu chorób. Jeśli już zdecydujemy się na odchudzanie wodą warto włączyć do tego ruch, który powoduje najszybsze spalanie tkanki tłuszczowej, oraz zapewnia nam doskonałą kondycję na długie lata.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , ,

Zdrowe odżywianie

14 listopada 2014

Zdrowe odżywianie Problemy z otyłością dotykają wielu ludzi w tym nawet młodych, rośnie jednak sama świadomość dotycząca odżywiania się. Obecnie promowany zdrowy styl życia prowokuje do zmiany nawyków i pracy and swoimi słabościami. Zdrowe odżywianie się to przede wszystkim urozmaicona dieta, nie możemy nastawiać się tylko na jedne sposób odżywiania, ponieważ organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania różnych witamin i składników mineralnych. Aby dieta była pełnowartościowa i dobra dla nas powinniśmy przestrzegać kilku ważnych zasad, mianowicie spożywajmy mięso chude, nabiał, oraz ryby. Ważnym aspektem jest też samo przygotowywanie potraw, mianowicie najlepiej abyśmy decydowali się na gotowanie na parze wówczas posiłek jest zdrowy i pozbawiony tłuszczu. W zdrowym odżywianiu się przywiązujemy też wagę do stałych posiłków, w ciągu dnia powinno być ich pięć. Bardzo ważnym i jednocześnie często pomijanym jest śniadanie, tym czasem to ono daje nam poczucie sytości i energię na resztę dnia. Kiedy z niego rezygnujemy podjadamy i tracimy kontrolę nad naszą wagą. Zdrowe odżywianie jest bardzo ważnym zagadnieniem, jeśli nie będziemy go promować możemy w przyszłości mieć ogromne problemy z naszym zdrowiem.

» Kategoria: Nawyki żywieniowe » Tagi: , , ,

Następna strona »

  • Kategorie

  • Strony

  • Wstęp

    Każdy chce się czuć dobrze i na długo pozostać aktywnym, często jednak jest to poprostu nie możliwe, przez całe życie dbamy i pracujemy sobie na to jak będzie wyglądało nasze zdrowie, jeśli jemy właściwie w zasadzie nie powinniśmy obawiać się chorób i złego samopoczucia. Co jednak kryje się pod tym pojęciem zdrowo? Wiele osób mylnie zakłada, że nasza dieta musi składać się tylko z owoców i warzyw, tym czasem powinniśmy jeść wszystko, ale w określonych proporcjach. Nasz organizm do właściwego funkcjonowania potrzebuje różnorodności, kiedy za bardzo przestawiamy się na dany produkt wówczas powstają niedobory pod względem innych składników mineralnych.

  • Wpisy

  • Architektura świata

    Nasze ciała zazwyczaj domaga się witamin i składników mineralnych, widać to po naszej skórze, zębach, paznokciach, jeśli pojawiają się niepokojące zmiany chorobowe jest to sygnał, że powinniśmy wzbogacić dietę o dodatkowe składniki mineralne. Jeśli sami nie potrafimy właściwie zbilansować sobie pokarmu powinniśmy udać się do specjalisty dietetyka, który ustali nasze BMI, oraz co powinniśmy jeść, aby czuć się zdrowo. O zdrowie trzeba dbać od najmłodszych lat, aby nie martwić się na zapas o choroby, tak naprawdę inwestujemy w swoje życie i stan zdrowia. http://sklepekozet.pl/pl/p/SANIDENN-TABS-96-sztuk-24-miesiecy-/139 Mój fizjoterapeuta mi zalecił ćwiczenia McKenzi olejek-makadamia.pl